Szolgáltatások

Fogászati ellátást mindig magas színvonalon nyújtunk. Kérjük, böngéssze weboldalunkat további információért.

Fogkozmetikai kezelések

Fogfehérítés:

Mi okozza a fogak elszíneződését?

A fogazat elszíneződését okozhatja a fogak külső felszínére tapadt fogkő, illetve ennek elszíneződése, vagy a fog szerkezetébe beivódott, mélyebb elszíneződés. Az utóbbi kialakulásáért több tényező is felelős lehet:

  • az ételekben és italokban levő természetes és mesterséges festékanyagok (különösen a kávé, tea és kóla)
  • a dohányzás
  • gyermekkorban szedett egyes gyógyszerek (tetracyclinek)
  • egyes baktériumok anyagcsere termékei

A gél formában kapható fogfehérítő rendszerek hatóanyaga karbamid-peroxid vagy hidrogén-peroxid. Ezeknél a hatóanyag aktiválódását követően oxigén szabadul fel, amely oxidálja a fogakban megkötött festékanyagokat, ezáltal fehérítve azokat. Az oxidációs folyamat nem károsítja sem a zománc, sem a dentin szerkezetét.

A fogfehérítő rendszereknek két formája terjedt el:

Otthoni, sínes fogfehérítés:

A fehérítő géllel megtöltött, puha  anyagból kialakított, kb. fél mm vastag sínt 3-8 éjszakán át kell viselni, a kívánt hatásfoktól függően.

Rendelői plazmaívlámpás fogfehérítés:

A fogfehérítés a fogorvosi rendelőben történik. Ebben az esetben – megfelelő izolálás mellett – felvisszük a gélt a fogak felszínére, majd  plazmaív fényt alkalmazunk a hatóanyag aktiválásához. Az elszíneződés mértékétől függően, a fogfehérítés időtartama 1-2 órát vesz igénybe, az eredmény pedig azonnali és látványos.

A fogfehérítés lépései?

Első lépés mindig a fogak alapos megtisztítása, és az esetleges fogkő eltávolítása. Ezzel gyakorlatilag megszüntetjük a fogazat külső felszínén lerakódott elszíneződéseket, továbbá biztosítjuk a fogfelszín és a fogfehérítő gél közvetlen érintkezését.

Ezután következik egy mindenre kiterjedő, alapos szájvizsgálat. Ellenőrizzük a szuvas vagy tömött fogakat, meghatározzuk azokat, amelyek kezelése elengedhetetlen a fogfehérítés megkezdése előtt, hogy elkerüljük a további károsodást vagy az esetleges túlérzékenységi reakciót.

Végül következhet a tényleges fogfehérítés: a kezelés minden esetben egyénre szabottan zajlik. A fogak új színe kb. két hetes várakozási idő elteltével stabilizálódik.

Káros-e a fogfehérítés?

Nem! A fogfehérítő anyagok PH értéke semleges vagy közel semleges, de semmiképpen sem káros. Az általánosan elterjedt tévhittel ellentétben, a világosabb árnyalatot nem a fogzománc maratásával, hanem oxidáció révén érik el. Bizonyított tény, hogy a fogfehérítés során a fogak szerkezetében nem idéznek elő semmilyen változást, így sem a zománcréteg, sem a dentin nem károsodik.

A kezelés után felléphet kisebb mértékű hideg-meleg érzékenység, de ez pár napon belül elmúlik, illetve a fogak megfelelő fluoridos kezelésével gyorsan elmulasztható.

Az eredmény a gyönyörű, boldog mosoly és a 4-8 árnyalattal fehérebb fogazat!

Homokfúvás:

Az airflow újdonság a preventív fogászatban. Lényege a homokfúvás és a fogtisztítás.  Ráadásul képes azokat a felületeket is tisztítani, amelyek általában nem érhetők el, mint például a fogközök. Ajánlatos ez a beavatkozás ambuláns fogfehérítés előtt, valamint a pigmentek (kávé, tea, cigaretta használata miatti elszíneződések) eltávolítására.

Professzionális fogkő eltávolítás

Fogainkat vagy azért veszítjük el, mert maga a fog betegszik meg annyira, hogy nem gyógyítható, vagy mert a tartószerkezete károsodik annyira, hogy nem képes a fogat helyben tartani. Mindkét folyamat megelőzhető és az okokat is egy helyen kell keresnünk, a fogakra rárakódó lepedékben és a benne háborítatlanul szaporodó baktériumokban.

A professzionális tisztítás célja a fogkővé keményedő az ínyszél közelében  felrakódó, másrészt az ínyszél alatt alattomosan megbújó fogkő eltávolítása.
A fogorvos  ultrahanggal eltávolítja a fogkő nagy részét, majd  fluoridot tartalmazó pasztával végigpolírozza a fogakat.

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy pácienseink meg is tanulják a helyes fogápolást.
Úgynevezett plakk festékkel láthatóvá tesszük a lepedéket. Megtanuljuk, milyen mozdulatokkal lehet eredményesen eltávolítani a lepedéket és hogy kell a fogselymet és speciális fogköz tisztító fogkefét használni.

 Évente kétszer tanácsos megjelenni ilyen kezelésen. Ez az íny egészségét szolgálja és egyben fogászati kontroll is, mert csak így tudjuk a rendelőnkben nyújtott garanciát biztosítani.

 

Fogékszer

Napjainkban divattá kezd válni az egészséges fehér fogak díszítése, mely az arc karakteréhez megfelelően a mosolyunkat még vonzóbbá teszi. A fogékszert a fogfelszín sérülése nélkül, ragasztásos technológiával rögzítjük.  A beavatkozás fájdalommentes és minimális időt vesz igénybe. A fogékszer a későbbiek folyamán bármikor, a fog sérülése nélkül eltávolítható, vagy aktuális igény szerint cserélhető.

 

Konzerváló fogászat:

Barázdazárás: a fogak barázdarendszerét folyékony tömőanyaggal lezárjuk, ezáltal a fogszuvasodást okozó baktériumok számára elérhetetlenné tesszük

 

Esztétikus fogtömések:

 A fogszuvasodás által elpusztított fogszövetet a foggal megegyező színű, fényre kötő kompozit anyaggal rekonstruáljuk

Betét (inlay): Fogtechnikus által, lenyomat alapján,  készített precíziós tömés, melyet a fogorvos ragaszt be. Akkor készítjük, ha akkora nagy a foganyaghiány, hogy töméssel a fog nem állítható hosszútávon korrekt módon helyre.

Gyökérkezelések: elhalt illetve fertőzött fogbelű fogak megtartását célzó eljárás. A kezelés során a fertőzött fogbelet eltávolítjuk, a gyökércsatornát kifertőtlenítjük, majd hermetikusan lezárjuk. Szükség esetén 1-2 hétre gyógyszerrel, majd végleges gyökértöméssel fejeződik be. A gyökértömés után 1-2 héttel panaszmentesség esetén következhet a fog további ellátása.(tömés,  korona). Rendelőnkben lehetőség van a gyökérkezelések fájdalommentes pontos elvégzésére, speciális gépi gyökérkezelő eszköz használtával. (kép)

A korrekt gyökértömés ellenőrzésére hordozható digitális röntgen áll rendelkezésünre.(kép)

Fogpótlások

1., Porcelán héjak: az esztétikai fogászat egyik leglátványosabb kezelési eljárása, aminek során csak a fog külső, zománc részéből kell egy vékony réteget lecsiszolni, ahová a fogtechnikus által elkészített vékony porcelánhéj (veneer) kerül fölragasztásra egy speciális  technikával.  
Olyan esetekben alkalmazzuk, amikor a páciens fogain helyzetbeli, alakbeli és színbeli korrekciót kívánunk végrehajtani, de nem akarjuk a fogat korona elkészítéséhez lecsiszolni, de a fogak közötti hézagok zárására is használjuk. A porcelánhéj előnye, hogy fénytörési tulajdonsága megegyezik a saját fogéval, így bármilyen megvilágításban fényáteresztő képessége azzal azonos, nem üt el a többi saját fogtól.
Ezt a porcelán lemezkét csak nagyon ügyes fogtechnikusok tudják elkészíteni, mert ez egy művészi munka, amely nagy szakma felkészültséget és elhivatottságot igényel. Ilyen esetekben a páciens találkozik a fogtechnikussal, mert nagyon fontos az arcforma, arckarakter, ajakteltség, mosolyvonal, bőrszín, fogszín, hajszín, a páciens kora, stb. mert ez egy individuális rekonstrukció, ami akkor szép, ha természetes és viselőjével egységet alkot.
Ezzel az eljárással sokszor rövid idő alatt lehet a páciens mosolyát minimális beavatkozással akár tökéletessé is alakítani.

 

 

2., Koronák: akkor alkalmazzuk, ha a foganyagveszteség olyan mértékű, hogy az esztétikai és funkcionális rekonstrukcióra más lehetőség nincs

  3., Hidak: elvesztett fogak pótlására szolgáló fix fogpótlás

 

Anyagai: 

  • fém-kerámia és allergiamentes fém-kerámia

 

  • fémmentes pótlások: A legesztétikusabb fogpótlás, mivel a fény áthalad a fog felszínén, így a pótolt fogak színe megegyezik a természetes fogakéval, és elkerülhető a szürke ínyszél. A fémallergia lehetősége kizárt, mivel ez az anyag szövetbarát. Kiemelten a frontfogak területén van nagy jelentőségük.

 

 

5., Kombinált-és kivehető fogpótlások

Olyan esetben készítjük, amikor a fogak száma és elhelyezkedése nem megfelelő fix pótlás készítéséhez. Manapság precíziós rejtett elhorgonyzási eszközök (csúsztatott, patent, stég, overdenture) is léteznek, amik segítenek a részleges kivehető pótlások stabil helyben tartásában.